cestování v zimě
29.07.2020

Cestování v zimě se může zdát zbytečné. Nemůžete se vyhřívat na sluníčku, nepotřebujete opalovací krém, ale ani si neužijete drinky s malým deštníčkem a ananasem k tomu. Víte však o tom, že i cestování v zimě může mít svoje výhody? Dnes vám jich představíme hned šest.

1. Nízké sazby

Ceny letů a ubytování v zimě klesají. V mnoha destinacích je rozdíl mezi letními a zimními sazbami záležitostí někdy až tisíců korun. Což je velmi rozporuplné, vzhledem k přeplněným letům během léta, stejně tak i plážím a turistickým památkám. Cestování v zimě vám nejen ušetří spoustu peněz za rodinnou dovolenou, ale budete mít mnohem více možností a také prostoru prohlédnout si oblíbené památky, nebo se vydat na zajímavá místa.

2. Méně lidí

Rozdíl mezi turistickými čísly v létě a zimě je jako noc a den. V mimosezóně není neobvyklé, když zjistíte, že jste jeden z mála lidí na pláži, nebo procházíte muzea prakticky sami. Radost, která přichází s tím, že v zimě je méně lidí, je důvodem, proč během této doby cestovat, a vychutnat si tak dovolenou naplno.
Pozor však dávejte před odjezdem. Některé restaurace i památky jsou mimo sezónu vzhledem k nízkým návštěvám zcela uzavřeny a tak se ještě před odjezdem informujte, zda tento problém nehrozí na vaší dovolené. Také si však zarezervujte vozidlo v půjčovně s dostatečným předstihem, abyste měli jistotu, že vše proběhne tak, jak má. Pokud vás čeká rodinná dovolená nebo dovolená s přáteli, rádi bychom vám doporučili pronájem mikrobusu.

3. Podívejte se na jinou stranu

Každý rok jsou sociální sítě zaplaveny fotografiemi z našich dovolených. Sluncem zalité pláže, lidé opalující se na pláži či plavby na lodi. Cestování v zimě má však své další výhody. Podívejte se na fotografie bílých vrcholků. Na odlehlou chatu v horách, kde při ranní procházce vypadá pohoří jako z pohlednice Josefa Lady. Jistě, pláže a modrá obloha jsou krásné, ale zima má své vlastní kouzla.

4. Nasákněte více kultury

Slunce má zvyk zpomalovat život. To není nutně špatná věc na dovolené, ale příslib slunečního svitu obvykle potlačuje jakékoli jiné plány, které děláme, a může nás povzbudit k lenošení na pláži, ze kterého ve výsledku stejně nemáme nic.
Cestování v zimě nabízí více příležitostí k potěšení a poznávání některých kulturnějších památek v dané zemi. Díky chladnějšímu počasí je návštěva galerie lákavějším nápadem a nemáte pocit, že ztrácíte drahocenný čas, protože žádný není.

5. Dvě slova: Vánoce, trhy

Představte si, že se procházíte po provizorních ulicích se sklenicí svařeného vína v ruce, obklopené barevnými světýlky a kolem vás se line vůně vepřové pečeně. Vánoční trhy jsou jednou z největších radostí cestování v zimě. Jsou hmatatelným vyjádřením všeho teplého, útulného a zvoucího na sváteční období.
Evropské vánoční trhy jsou světově proslulé a lákají ročně mnoho turistů. Mohli byste strávit hodiny a dny putováním po těchto kouzelných místech, nakupováním sezónních pamlsků pro vaše sváteční tabule či jedinečných dárků pro vaše blízké.

6. Svědek skutečného života bez turistů

Léto může v cíli zkreslit skutečný život. To, co vidíme v červnu, červenci a srpnu, nemusí nutně představovat autentický snímek toho konkrétního místa, protože cestovní ruch mění tempo věcí. Při návštěvě někde v zimě však můžeme získat více typický pohled a nahlédnout do toho, jaký je život v tom městě nebo zemi, aniž by to mělo dopad na cestovní ruch.