DUcato
15.11.2020

S nepříjemným a hlavně nebezpečným jevem zvaným aquaplaning se jistě setkal každý z nás. Jde o problém, jehož součástí se můžeme stát neuvěřitelně snadno a rychle. I proto je třeba vědět, jak aquaplaningu předcházet, ale i jak postupovat, pokud se do něj dostaneme. Mnohdy i malá znalost může zachránit život nejen vám, ale i vaší posádce.

Co je aquaplaning?

Chcete vědět, jak se aquaplaningu vyhnout? V tom případě budete jako první potřebovat vědět, co to aquaplaning vůbec je. Aquaplaning je běžný jev, při kterém dochází ke ztrátě kontaktu vozovky a pneumatiky. Mezi nimi je totiž tolik vody, že se vozidlo stává doslova neovladatelným. K aquaplaningu velmi často dochází při rychlé jízdě po silnici, která je pokrytá vodou. A řešení? Téměř žádné neexistuje. Musíte počkat, až vozidlo samo zpomalí a získá opětovný kontakt s vozovkou.

U aquaplaningu hrají zásadní roli nejen rychlost automobilu a voda na silnici, ale také hloubka dezénu či nahuštění pneumatik. Díky dezénu na pneumatikách je voda odváděna z prostoru mezi silnicí a pneumatikou pryč – když je však dezén příliš malý, nestíhá vodu odvádět. Stejně to platí i u příliš rychlé jízdy, kdy se váš automobil změní v sáně.

Jak se s aquaplaningem vypořádat?

I při sebevětší snaze se může stát, že se do aquaplaningu dostanete. Pro předcházení tohoto jevu sledujte silnici těsně před svým vozidlem a nejezděte zbytečně rychle. Pokud je silný déšť, tempomat raději vůbec nezapínejte. Vždy se snažte předvídat chování ostatních řidičů, vyhýbejte se jízdě po velkém množství vody, loužích nebo vyjetým kolejím, v nichž je voda. V případě, že se stanete součástí aquaplaningu, nešlapejte na brzdu, ani plyn. Volant držte v přímém směru, pusťte plyn a sešlápněte spojku.

Dojde tak ke vzniku vodního klínu, který vozidlo zpomalí – díky tomu se vozidlo dostane do kontaktu s vozovkou a vy můžete dál pokračovat v cestě. Pravidelně kontrolujte stav svého vozidla, ale také hloubku dezénu a tlak u pneumatik.