DUcato
15.01.2021

Je jen málo z nás, komu se nerozsvítí oči při pouhé myšlence na radostné dovádění v mořských vlnách. Avšak ještě před tím, než se vydáte slunit na písečné pláže, či bláznění s dětmi u moře v Chorvatsku, Španělsku či Itálii, je třeba se tam nějak dostat. Možností je nespočet, nutno však říci, že nikoli letecky, ale mikrobusem vás dovolená vyjde levněji.

Dvě rodiny mikrobusem

Abyste se s přáteli či rodinou dostali k moři, není třeba brát hned dvě auta, je lepší vybrat si některý z nabízených mikrobusů v půjčovnách. Dostanete se tam jedním vozidlem, řidiči se mohou střídat (na řízení obytných vozů či mikrobusů stačí bez obav řidičský průkaz skupiny B) a navíc ušetříte i za pohonné hmoty, čímž vám klesnou výdaje na vaši dovolenou.

Mikrobus je dobrou alternativou také v případě, že je vaše rodina početná a vaše auto je příliš malé. Většina mikrobusů nabízí 8 pohodlných sedadel pro spolujezdce, což je pořádná porce prostoru i pohodlí pro všechny.

Za vše zaplatíte jen jednou

V případě, že jedete například v 8 lidech dvěma auty je třeba všechny cestovní náklady násobit dvěma. To se ve výsledku odrazí od celkových nákladů na vaši dovolenou.

Takové cestovní náklady s sebou nesou náklady na palivo, mýtné brány, parkovné, pojištění vozidla, dálniční poplatky a samozřejmě také servis. Zvolíte-li však dopravu mikrobusem, vaše náklady klesnou. Vše zaplatíte pouze jednou a přičteme-li fakt, že si mikrobus půjčíte, odpadne vám poplatek za pojištění i servis vozidla, který je v ceně půjčovného, dokonce i některé dálniční známky.

Další výhody mikrobusu

Cestovat na dovolenou k moři jedním autem má také další výhody. Pokud jsou v posádce dva řidiči, mohou se snadno při dlouhé trase vystřídat, a nehrozí tak riziko mikrospánku, který je velice nebezpečný a velmi nepředvídatelný. Zbytek početné posádky se pak může vzadu bez obav věnovat zajímavému rozhovoru, stolním hrám – třeba i se skleničkou vína, případně jiným aktivitám, které především malým dětem zpříjemní cestování.

Mezi další výhody dovolené mikrobusem patří, že s jedním vozidlem snadno zaparkujete, kdežto při cestování dvěma auty se může snadno stát, že jeden vůz parkovací místo nalezne, kdežto druhé bude třeba ještě další půl hodiny kroužit, než se něco objeví.

Řízení zvládne skoro každý

K tomu, abyste si půjčili mikrobus, vám postačí řidičské oprávnění skupiny B. Mikrobus je ovšem mnohem větší a těžší vozidlo, než obyčejný osobní vůz, a tak není vhodný pro úplné řidiče začátečníky, kteří si při jízdě ještě tolik nevěří, ovšem zkušenému řidiči to žádné problémy dělat nebude.