DUcato
15.10.2020

Zatímco se vám může cestování s dítětem v jakémkoli věku zdát jako skličující vyhlídka, odborníci tvrdí, že tím můžete výrazně podpořit jejich rozvoj. Říká se, že cestování může rozšířit dětský svět, učinit je více empatickými vůči kulturním rozdílům a pomoci jim přizpůsobit se měnícím se situacím. To může utvářet dokonce i jejich jazykový vývoj. Současně se snadno přiučí některému z cizích jazyků již v raném věku.

Zatímco někteří rodiče se obávají vydat se na cestu okolo světa s malým kojencem či batoletem, jiní to berou jako výzvu a něco, co mohou dítěti předat do jeho života a vydají se napříč celým světem. Nebojte se a zkuste se vydat i s malým dítětem na svá oblíbená místa. Pohodlným způsobem cestování může být například cesta v kvalitním a spolehlivém mikrobusu. Ten je dost prostorný na to, aby se do něj vešla jak početná posádka, tak i všechna zavazadla. Cestovat můžete navíc po všech zemích EU.
Zde je několik tipů, jak maximalizovat zážitek dítěte při cestování.

Projděte se v místní čtvrti

Zatímco nám dospělým připadá velmi vzrušující vidět hlavní atrakce daného města, našim dětem přijde mnohem vzrušující prohlédnout si různá zákoutí či odlehlé parky. Prohledávat tajná místa, která jim připadají jako z pohádky a jsou pro něj mnohem zábavnější než Eiffelova věž či místní kostel.
Pokud jste tedy se svým dítětem někde v zahraničí na dovolené, vyrazte na klidnou procházku po okolí do odlehlé části mimo turistickou zónu. Pro děti bude mnohem zábavnější vidět místní lidi, jak zahradničí, zametají ulice nebo místní prodejce, jak opečovávají svůj krámek. Možná objevíte zajímavá místa, která cestovní kanceláře zapomněla zmínit a bude to obohacující i pro vás. Vydat se můžete také na nejrůznější místa, kde člověka spatříte jen těžko. S mikrobusem si můžete užít pravé dobrodružství. Nebudete omezeni na městskou hromadnou dopravu.

Vytvořte tradici na dovolené

Tradice mohou pomoci dětem těšit se mnohem více na nadcházející cestu. „Jako malí jsme s bratrem sbírali pivní podtácky v každé zemi, kde jsme byli a neskutečně nás to bavilo i dlouhá léta potom. Tradice mají pro děti smysl,“ řekl Hancock. „Cokoli, co můžete spojit s dětským světem, pro ně bude smysluplným zážitkem.“
Nechte své děti hrát si s ostatními dětmi
Seskupení dětí s dalšími dětmi kolem jejich věku pomůže jejich rozvoji, i když nemluví stejným jazykem. Nechte je potkat jiné děti – budou si hrát, učit se a hledat způsoby komunikace. A zjistí, že ne každý mluví jejich řečí.

Připravte své děti předem

Je třeba děti na cestu připravit. Pokud letíte dlouho letadlem, vezměte jim s sebou oblíbenou knížku nebo plyšového kamaráda, který jim cestu zpříjemní. Naopak do auta či mikrobusu na cestu přibalte jednoduché hry, které si společně můžete zahrát („Vidím něco modrého, co je to?”, “Spočítej mi žluté domy po cestě.” apod.) nebo připravte jeho oblíbený playlist audiopohádek, které ho zabaví, a možná i uspí.