Půjčovna minibusů Praha
28.02.2021

Jedním ze zásadních předpokladů pro to, aby se vám dobře řídilo, je výběr vhodné obuvi. Při ovládání pedálů by měl mít řidič dostatečný cit. Ano, žena, která bude řídit i prostorný mikrobus na podpatcích sice bude vypadat dobře, ale i sebemenší podpatek může zkomplikovat celkové ovládání vozidla. Zatímco vysoké boty dělají nohu nepohyblivou, ty na podpatcích ji zase dělají vratkou. Jaká obuv je tedy nejvhodnější?

 

Jaká obuv je při řízení nevhodná?

Každý typ obuvi může mít vzhledem k ovládání vozidla svoje výhody i nevýhody. Nevýhody však u spousty typů bot převládají. Například boty na podpatku mohou řidičovi dělat problémy ve chvílích, kdy budou muset s citem ovládat pedál spojky. Typicky při popojíždění v koloně, ale i při rozjezdu. Noha je vratká a nebudete v ní mít tolik citu. Stejný problém může nastat při prudším brzdění. U vysokých bot je naopak noha pohyblivá málo, proto se vám mohou pedály sešlapovat špatně všechny. U žabek a volných sandálů se vám může noha z boty sesmeknout, nebo se může obuv zaklínit pod pedál.

Vozidlo musíte řídit bezpečně

Ačkoliv zákon o silničním provozu nemluví o tom, jakou obuv musíte mít při řízení na nohách, měli byste přesto volit takovou, která vám zajistí možnost bezpečně ovládat svoje vozidlo (osobní automobil možná v krajní nouzi odřídíte, ale prostornější mikrobus by mohl být problém), současně by toto řízení mělo být příjemné. Spousta dopravních nehod vznikla v důsledku nevhodné obuvi řidiče, spousta řidičů se přiznává, že občas řídí v nekomfortní obuvi a jsou si toho plně vědomi.

V jaké obuvi bychom měli řídit?

Za ideální obuv pro řízení vozidla se považují například tenisky. Pokud vás čeká například společenská akce, můžete mít tenisky schované ve vozidle, kde si je obujete, dorazíte do cíle, poté se opět přezujete. Podrážka boty by měla být dost tenká na to, abyste měli citlivou nohu při sešlápnutí pedálů. Podrážka by neměla být kluzká, aby z pedálů nesklouzávala. Ideální obuv je perforovaná a prodyšná, nebudou se vám nepříjemně potit nohy. Nikdy neřiďte vozidlo bez jakékoliv obuvi. V případě, že bduete muset pořádně dupnout na brzdu, budete mít tendence chránit svoje nohy a nesešlápnete pořádně.